Kamienny blat w kuchni bez plam i zarysowań, nawet po kilku latach użytkowania to nic trudnego. Wystarczy nie robić my krzywdy. Oto co musisz wiedzieć na temat pielęgnacji blatów kamiennych w kuchni lub łazience. Zazwyczaj wystarczają dwa ważne kroki: impregnowanie i pielęgnacja. Nic więcej. Oto jak to wykonać.
Może się wydawać, że twardy kamień (także na blacie) odporny jest dosłownie na wszystko. Jednak jak się okazuje, niezabezpieczony granit, a tym bardziej marmur lub inny kamień potrafi być delikatny i bardzo wrażliwy na niektóre substancje na co dzień spotykane w naszych wnętrzach. Nie każdy ma wiedzę, że kamień naturalny poprawnie zabezpieczony przed plamami nie jest wówczas gdy stworzymy na nim zewnętrzną powłokę przypominającą lakier lub natłuszczoną powierzchnię, ale gdy jego pory pozwalają na paro-przepuszczalność (niejako oddychanie) a jednocześnie chronią przed zaplamieniem.
Nie każdy też wie, że aby trwale uszkodzić blat z kamienia naturalnego wystarczy na prawdę nie wiele, np. rozlany sok z cytrusów (a na pewno z cytryny), zaplamienie z kiszonych ogórków czy kapusty, wino, rozgrzany tłuszcz, wosk, torebka po herbacie czy kawa. Takie działania zaplamiają trwale kamień lub wytrawiają (niszczą zewnętrzną strukturę powierzchni).
Zaimpregnuj swój kamień.
Wybierając dobry impregnat do kamienia zrobisz to raz na kilka lat, bowiem dobry impregnat do kamienia naturalnego nie działa powierzchniowo a pozwala właśnie wsiąknąć w strukturę kamienia i zabezpieczać jego pory przed zatrzymywaniem plam. Tymczasem większość zwykłych impregnatów tworzy powierzchniowa warstwę, która nie działa dłużej niż rok a dodatkowo ściera się przy każdym korzystaniem z blatu.
Pamiętaj jednocześnie, że musisz użyć impregnat do kamienia, który jest właściwie przebadany i nadaje się do kontaktów i z żywnością i skóra. Nie może on ulatniać się w Twojej kuchni lub zostawać na jedzeniu, które zostawiasz na blacie. Tak więc wybór impregnatu do blatu z kamienia jest jednorazowym ale bardzo ważnym krokiem. Dobry impregnat do kamienia polerowanego (np. Akemi, Consil) powinien chronić kamień przed zaplamieniami oraz przed wytrawieniem powierzchni poleru. Dwukrotna impregnacja zabezpiecza trwale kamień na kilka lat.
Nie używaj zwykłej chemii.
Pielęgnacja blatów z kamienia decyduje o tym jak długo utrzymywać się będzie Twój impregnat oraz polerowana część blatu. Zwykłe detergenty typu płyn do mycia naczyń, płyn do mycia szyb mają za zadanie usunąć wszystko z powierzchni – zatem i impregnat. Dodatkowo zawierają w sobie cząstki, które niszczą polerowaną część kamienia, sukcesywnie i powoli ja wytrawiając i powodując jej matowienie. Nie jest to widoczne od razu ale położenie nowego kawałka kamienia do tak używanego blatu spowoduje, że różnice będą widoczne gołym okiem. Co zatem robić aby chronić swój blat przed rysami i nie usuwać impregnatu?
Użyj najlepiej tej samej marki chemii do mycia co impregnatu. Powodów jest kilka. Bo wzmacniają impregnację i nie usuwają cząsteczek impregnatu (często zawierają pochodne związków impregnatu), nie pozwalają na to aby powierzchnia blatu się wytrawiała a wręcz przeciwnie – nadają jej połysk bo zawierają w sobie woski i nie pozostawiają smug. Dodatkowo są testowane i przeznaczone do kontaktu z żywnością i skórą a to ważne. Zazwyczaj jedna 500 ml butla skoncentrowanego preparatu wystarcza na pół roku lub więcej częstego mycia blatu. Twój zaimpregnowany kamień nie wchłania już tyle wilgoci co poprzednio.
Więcej na temat profesjonalnej chemii do blatów z kamienia naturalnego: https://impregnatdokamienia.pl/32-czyszczenie-blatow-z-kamienia
Te kilka prostych kroków pozwoli trwale zadbać o stan twojego blatu z dowolnego kamienia naturalnego w kuchni czy łazience.